Air beralkali merupakan keperluan tubuh untuk kesihatan yang optimum sepanjang hayat manusia. Apabila bercakap tentang air minuman yang terbaik untuk tubuh, masih ramai yang belum mengetahui tentang hal ini. Ini kerana sebahagian besar pengetahuan kita hanya tertumpu kepada fungsi asas air minuman sahaja iaitu air sebagai penghilang dahaga, namun peranan air adalah lebih daripada itu.
Jika anda memerlukan air yang minuman yang terbaik, anda memerlukan air menyihatkan malah boleh memberikan kesan positif kepada kesihatan. Jawapannya ada pada air beralkali. Air alkali mengandungi kandungan mineral beralkali seperti kalsium, magnesium dan kalium yang baik untuk fungsi tubuh badan kita. Ia juga dapat menyeimbangkan paras keasidan dan kealkalian di dalam badan kerana ia berkait dengan tahap kesihatan.
Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa punca kita menghidap sesuatu penyakit adalah disebabkan kandungan asid yang tinggi di dalam badan yang boleh menyumbang kepada penyakit. Selain itu, tabiat pemakanan kebanyakan rakyat Malaysia seperti mengambil makanan segera dan air berkarbonat juga menyumbang kepada keasidan di dalam badan.
Kepentingan keseimbang pH
Organ dalaman manusia amat sensitif terhadap perubahan pH. Seperti contoh, plasma darah dan bendalir yang menyelubungi sel mempunyai pH 7.2 ke 7.45. Penurunan pH darah ke 6.9 akan menyebabkan koma atau berkemungkinan maut. Oleh itu, badan manusia telah dikurniakan dengan beberapa mekanisma untuk menyeimbangkan tahap pH dalam badan. Mekanisma tersebut dikenali sebagai “buffers”. Sistem buffers berupaya untuk mengikat ion-ion atau melepaskannya daripada bendalir apabila kepekatan bendalir itu meningkat atau mengurang, dengan ini badan kita akan berupaya untuk mengekalkan tahap pH yang optimum.
Kegunaan Am
Bahan-bahan toksid & kimia dalam daging, makanan laut, buah-buahan serta sayuran boleh dikurangkan dengan merendam dalam Air alkali.
Meningkatkan Sistem Metabolisma Badan
Air alkali berupaya untuk menghilangkan keletihan, meningkatkan daya imunisasi. Memang betul, Air alkali membekalan oksigen dalam air, kandungan molekul-molekul dalam airnya halus serta senang diserap oleh tubuh badan kita. Dalam erti kata yang mudah, mengantok dan keletihan pun boleh hilang.
Masakan
Masakan akan menjadikan lebih sedap, berkhasiat dan tahan lebih lama.
Minuman
Air alkali meningkatkan rasa asli dan lebih sedap diminum.
Kecantikan
Cucian
Molekul-molekul air alkali yang kecil senang meresap ke dalam daging dan makan laut, untuk mengurangkan bau hanyir, dan menambahkan kesedapannya apabila dimasak.
Memiliki kandungan oksigen yang tinggi sehingga dapat menguatkan sel serta organ tubuh
1. Meningkatkan daya tahan penyakit dan daya penyembuhan.
2. Bebas dari logam berat,kotoran terlarut,bahan kimia terlarut, kuman dan bakteria.
3. Mengandungi zat mineral yang diperlukan oleh badan.
4. Selamat diminum terus tanpa perlu dimasak dan tanpa kuasa elektrik.
5. Menapis 100% bahan pencemar dan 650 bakteria yang biasa terdapat didalam air yang tercemar
6. air alkali mempunyai khasiat dan tenaga unutk menjadikan makanan dan minuman lebih segar.
7. Nasi menjadi lambat basi, elok untuk diminum bersama ubat dan membuat air buah-buahan.
8. Lebih berkhasiat berbanding dengan air suling dan R.O.
Ada masalah Gout?
Call / whatsapp 019 9031353
Tanya saya, zainudin
Kepentingan keseimbang pH
Organ dalaman manusia amat sensitif terhadap perubahan pH. Seperti contoh, plasma darah dan bendalir yang menyelubungi sel mempunyai pH 7.2 ke 7.45. Penurunan pH darah ke 6.9 akan menyebabkan koma atau berkemungkinan maut. Oleh itu, badan manusia telah dikurniakan dengan beberapa mekanisma untuk menyeimbangkan tahap pH dalam badan. Mekanisma tersebut dikenali sebagai “buffers”. Sistem buffers berupaya untuk mengikat ion-ion atau melepaskannya daripada bendalir apabila kepekatan bendalir itu meningkat atau mengurang, dengan ini badan kita akan berupaya untuk mengekalkan tahap pH yang optimum.
Kegunaan Am
Bahan-bahan toksid & kimia dalam daging, makanan laut, buah-buahan serta sayuran boleh dikurangkan dengan merendam dalam Air alkali.
Meningkatkan Sistem Metabolisma Badan
Air alkali berupaya untuk menghilangkan keletihan, meningkatkan daya imunisasi. Memang betul, Air alkali membekalan oksigen dalam air, kandungan molekul-molekul dalam airnya halus serta senang diserap oleh tubuh badan kita. Dalam erti kata yang mudah, mengantok dan keletihan pun boleh hilang.
Masakan
Masakan akan menjadikan lebih sedap, berkhasiat dan tahan lebih lama.
Minuman
Air alkali meningkatkan rasa asli dan lebih sedap diminum.
Kecantikan
Menggunakan air alkali untuk pupur-kupas, dapat mengekalkan kelembapan dan pH kulit dengan seimbang. Mencuci muka menggunakan air alkali dapat menggurangkan jerawat dan bintik-bintik hitam.
Cucian
Molekul-molekul air alkali yang kecil senang meresap ke dalam daging dan makan laut, untuk mengurangkan bau hanyir, dan menambahkan kesedapannya apabila dimasak.
Memiliki kandungan oksigen yang tinggi sehingga dapat menguatkan sel serta organ tubuh
1. Meningkatkan daya tahan penyakit dan daya penyembuhan.
2. Bebas dari logam berat,kotoran terlarut,bahan kimia terlarut, kuman dan bakteria.
3. Mengandungi zat mineral yang diperlukan oleh badan.
4. Selamat diminum terus tanpa perlu dimasak dan tanpa kuasa elektrik.
5. Menapis 100% bahan pencemar dan 650 bakteria yang biasa terdapat didalam air yang tercemar
6. air alkali mempunyai khasiat dan tenaga unutk menjadikan makanan dan minuman lebih segar.
7. Nasi menjadi lambat basi, elok untuk diminum bersama ubat dan membuat air buah-buahan.
8. Lebih berkhasiat berbanding dengan air suling dan R.O.
Ada masalah Gout?
Call / whatsapp 019 9031353
Tanya saya, zainudin
No comments:
Post a Comment